Wat te doen

Particulier

Een energiezuinig huishouden

Een energiezuinige woning zit niet alleen in een goede isolatie, zonnepanelen of bijvoorbeeld een warmtepomp.

Met een paar simpele aanpassingen kunt u de energierekening al flink naar beneden krijgen. Laat het douchewater bijvoorbeeld een paar minuten korter lopen. Als u al één minuut korter doucht dan de gemiddelde 8,5 minuut, bespaart u energie én warm water. Bovendien kunt u veel beter onder de douche gaan staan dan een bad nemen. Met een gemiddelde douchebeurt gaat zo'n vijftig liter water verloren. Een volle badkuip is goed voor maar liefst honderd tot honderdtwintig liter. Kunt u niet zonder een goed bad? Laat dan de badkuip isoleren. Zo blijft het water lang warm, zonder dat u het bij hoeft te vullen.

Energieslurpers eerste klas

Waar kunt u nu het beste op besparen in huis?

De ergste energieslurper in huis is de wasdroger. Per droogbeurt betaalt u tussen de 33 en 80 cent per keer. Gemiddeld stopt een familie jaarlijks zo'n 210 keer een lading in de droger. Reken maar uit hoeveel dat kost! Hang daarom de was op aan de lijn. Daarmee bespaart u elk jaar zo'n zeventig tot honderdzeventig euro aan energiekosten, exclusief de aanschaf van de wasdroger.

En wat dacht je van de stand-by functie van je televisie? Schakel alle elektrische apparatuur helemaal uit (dus ook uit het stopcontact halen) en bespaar voor een gemiddeld huishouden van twee tot drie personen zo'n 43 euro op de energierekening. Zo bent u al goed op weg naar het zo energieneutraal als mogelijk te wonen.