Ventileren

Ventileren

Ventileren, wat is dat?

Ventileren is het door laten tochten van uw huis.

Daarmee bedoelen wij niet alleen het simpelweg openzetten van een raam. Natuurlijk is dat goed, maar zeker niet voldoende. In de winter blijven ramen vaak gesloten, al helemaal in de nacht. Zelfs een klein kiertje zou al effectief kunnen zijn. Maar niet in alle ruimtes is de mogelijkheid tot natuurlijke ventilatie. Hoe kunt u dit nu oplossen? Het beste is om te zorgen voor een goede luchtcirculatie in uw huis. Vaak is dit alleen te bereiken door het gebruik van een geschikt ventilatiesysteem.

De voordelen van ventilatie

Het grootste voordeel van ventilatie is de verbeterde luchtkwaliteit.

Een mens ademt zuurstof in en koolstofdioxide en waterdamp uit. Die uitgeademde lucht moet het liefst zo snel mogelijk afgevoerd kunnen worden, zodat men weer nieuwe verse lucht in kan ademen. Kort gezegd moet de lucht dus goed kunnen circuleren. Op deze manier blijft ons lichaam gezond. Als uw huis goed is geïsoleerd, maar niet genoeg is geventileerd, dan krijgt u een slechte luchtcirculatie. Dit is slecht voor uw gezondheid en de luchtkwaliteit. Dit soort problemen kunt u voorkomen door goed te ventileren.

Vocht afvoeren door ventilatie

Als we thuis zijn produceren we heel wat vocht.

Koken, wassen, douchen en ademen zorgen ervoor dat er veel vocht in huis komt. Tevens ontstaat er een grote hoeveelheid waterdamp. Gemiddeld produceert een gezin met twee kinderen zo'n 10 à 20 liter vocht. Als deze damp niet weg kan, zal deze condenseren op plafonds, muren en ramen. Dit resulteert op de lange termijn in schimmelvorming, die lastig te verwijderen is en slecht is voor de gezondheid. Door een goed ventilatiesysteem zorgt u ervoor dat de vochtige lucht het huis snel kan verlaten en dus niet de kans krijgt om te condenseren.

Ventileren voor uw gezondheid

Mensen met allergieën of astma weten hoe belangrijk frisse lucht is.

Niets is zo vervelend als een benauwde ruimte. Naast astma kan een slechte luchtkwaliteit zorgen voor allerlei andere gezondheidsklachten. Denk aan vermoeidheid, concentratieproblemen en hoofdpijn. Dat is jammer, want het probleem is simpel te voorkomen. Voorzie uw woning bijvoorbeeld van extra ventilatieroosters of een passend ventilatiesysteem.