Waarom energie besparen?

A-label

Besparen op de energiekosten

Er zijn meerdere motieven om energie te besparen.

Een van de belangrijkste redenen is dat het zorgt voor een daling van de maandelijkse energiekosten. Wie minder energie gebruikt, hoeft uiteraard ook minder te betalen.

Misschien zult u per maand niet veel verschil zien op uw energierekening, maar wanneer u op jaarbasis kijkt ziet u toch dat het wel degelijk geld oplevert.

Toch kan het voorkomen dat u energie heeft bespaart, maar dit niet direct terugziet op de rekening. In dat geval zijn misschien de energieprijzen gestegen of heeft u een strenge winter gehad.

Wij kunnen u dan aanraden om niet het maandelijks of jaarlijks te betalen bedrag in de gaten te houden. Beter is om steeds te noteren hoeveel energie u heeft verbruikt. Op deze manier ziet u precies of u inderdaad minder energie bent gaan verbruiken. Zo kunt u ook precies zien hoeveel u zou hebben betaald als u niet had bespaard.

Houd er wel rekening mee dat iemand die veel energie verbruikt, relatief meer geld zal besparen dan iemand die sowieso al erg weinig verbruikt. Daarom is het lastig om een indicatie te geven van de bespaarde kosten.

Milieuvriendelijkheid stimuleren

Naast financiële voordelen zijn er nog meer redenen om energie te besparen.

Veel mensen vinden het belangrijk om hun steentje bij te dragen aan een duurzaam milieu. Bij de productie van energie komen er stoffen vrij die schadelijk zijn voor onze leefomgeving. Als u dus energie gaat besparen, helpt u direct mee aan het bevorderen van een gezondere wereld.

Naast de productie van energie, is ook het energieverbruik schadelijk voor het milieu. Zo komt er bij energiegebruik koolstofdioxide (CO2) vrij. Op deze manier wordt het broeikaseffect gestimuleerd.

De negatieve gevolgen van het broeikaseffect zijn eindeloos. De aarde warmt op, waardoor onder andere de poolgebieden smelten. Om deze gevolgen te beperken, is het van belang dat u bezuinigt op energie of gebruik gaat maken van duurzame energie. Daarmee bedoelen wij wind- en/ of zonne-energie.

Niet alleen CO2 komt vrij bij het verbruiken van energie, maar er dwalen nog veel meer schadelijke stoffen rond in de lucht. Misschien leidt dit niet tot het broeikaseffect, maar het zorgt wel voor de nodige luchtvervuiling.

Tevens raakt de energievoorziening op. De velden met fossielen brandstoffen zoals, olie, steenkool en gas raken uitgeput. Toch wordt er, ondanks de beperkte aanwezigheid van fossiele brandstoffen, steeds meer van verbruikt.

Dus wilt u meewerken aan een beter milieu? Dan kunt u energie gaan besparen of gebruik maken van duurzame energie.