Isoleren

Isoleren

Besparen door isolatie

Het gebeurt steeds vaker dat mensen hun huis isoleren.

Vooral oude huizen die voor 1983 zijn gebouwd, kunnen wel wat isolatie gebruiken. Dat geldt ook voor woningen die voor 1976 gebouwd zijn en niet of nauwelijks geïsoleerd zijn. Tevens woont u vele malen comfortabeler als u de vloer, ramen, gevel, muren en dak van uw woning isoleert. Dan bespaart u per jaar al snel honderden euro's op uw energierekening.

Goed isoleren loont

Door de diverse subsidie regelingen en lage rentestand is het aantrekkelijk om te investeren in energie besparende maatregelen. Als je dit vergelijkt met rente op een spaarrekening, levert het veel meer rendement op.

Andere voordelen van isolatie

Het isoleren van een woning heeft nog vele andere voordelen.

Zo blijft in de winter de warmte binnen en de kou buiten. In de zomer blijft de warmte juist buiten de deur. Tevens heeft u een stuk minder last van vocht- en tochtproblemen.

Dankzij het verminderde energieverbruik, wordt ook de CO2 uitstoot verminderd. Dit is gunstig voor het milieu.

Hoewel het isoleren van uw woning geld kost, verdient u deze investering snel terug middels het verminderen van de stookkosten. Als er ook nog een subsidie beschikbaar is, is deze terugverdientijd nog korter.

De misverstanden rondom isolatie

Er zijn veel verschillende misvattingen rondom isolatie.

Zo bestaat de opvatting dat men vochtproblemen kan krijgen door isolatie. Dit kan inderdaad het geval zijn als er verkeerde isolatiematerialen worden gebruikt of de bouwkundige structuur van de woning niet optimaal is. Bovendien kunt u aanhouden dat de goedkope materialen niet geschikt zijn als isolatiemateriaal.

Tevens bestaat de misvatting dat isolatie ten koste gaat van de kwaliteit van het binnenklimaat. Dit is alleen het geval als een woning te goed is geïsoleerd, maar te slecht is geventileerd. In zo'n geval kunt u het beste een raam openzetten, ventilatoren of een ventilatiesysteem aanschaffen. Tenslotte hoort bij goed isoleren ook goed ventileren.

Uiteraard zijn er nog veel meer broodjes aap verhalen over isoleren. Vaak doen deze verhalen de ronde door meningen en ervaringen van mensen, die veelal zijn ontstaan toen men begon met het isoleren van woningen. De technieken en materialen zijn inmiddels zo verbeterd, dat deze verhalen tot de wereld van de fabels behoren.

Misverstanden voorkomen? Laat u dan altijd goed informeren. Zo profiteert u altijd van een comfortabele woning.